• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Цікавість, допитливість і творчий пошук сторінок історії нашого краю – запорука розвитку високоосвіченого суспільства

Цікавість, допитливість і творчий пошук сторінок історії нашого краю – запорука розвитку високоосвіченого суспільства

2020-12-24

/Files/images/Конференцыя 2.jpgМогутнім і невичерпним джерелом духовності, моральності і культури суспільства є любов до рідного краю, його безцінних багатств, глибока пошана до віковічних традицій свого народу. Але мало любити свій край – його ще треба знати. Тому вивчення історії, географії, культури України є запорукою становлення високоосвіченого суспільства і, в свою чергу, розвинутої держави.

Нещодавно відбувся ІІ (регіональний) етап конкурсу Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна», яка проводиться з метою вдосконалення змісту, форм та засобів виховної роботи на кращих традиціях українського народу, формування гармонійно розвиненої особистості шляхом залучення дітей та молоді до активної діяльності з вивчення історичної та культурної спадщини, природного різноманіття рідного краю, ознайомлення з об’єктами заповідного фонду України.

Пишаються своїми вихованцями в Хустському районному еколого-туристичному центрі учнівської молоді. Адже в цьому конкурсі Шітев Каріна, гурток "Екологічне краєзнавство" з роботою "Ефективність використання відходів деревини як екологічно чистого поновлюваного твердого палива" (керівник Єлизавета Ковтун) та вихованці гуртка «Літературне краєзнавство» з роботою «Гори Менчула, торкнуті душею» (керівник Віталіна Стець) посіли ІІ-ге місце. Всі роботи сповнені творчого пошуку та цікавих фактів, тому і були відзначені журі.

- Наші вихованці постійно є активними учасниками районного та обласного турів Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна», ділиться Віталіна Михайлівна. – Участь у цій експедиції сприяла формуванню у дітей практичних навичок працювати з архівними та науковими документами, довідковою, популярною літературою, проводити польові дослідження, аналізувати, формувати та узагальнювати зібрані матеріали, використовувати їх у практичній діяльності.

Курта Мирослава та Сугай Мирослава, вихованки гуртка "Літературне краєзнавство", керівник гуртка Юлія Галушкай, нагороджені грамотами за ІІ місце в обласному етапі Всеукраїнської краєзнавчої конференції учнівської молоді "Мій рідний край, моя земля очима сучасників" за напрямом "Етнографічне краєзнавство" за роботу "Звичаї та обряди мого села".

На цих досягненнях наші вихованці не зупинилися вони представляли Хустщину 10 грудня 2020 року в місті Косів Івано-Франківської області, де відбулася ІІ Всеукраїнська краєзнавчо-етнологічна конференція учнівської молоді «Лиш те в народі буде жити, що серце серцю передасть…» в режимі онлайн .

Педагоги Хустського районного еколого-туристичного центру учнівської молоді взяли участь в офіційному відкритті пленарного засідання Конференції у програмі Zoom.

Робота Конференції проводилася в п’ятьох секціях. Кожна секція мала свою платформу у програмі Zoom або Google Meet.

Голяк Євгенія та Бабич Наталія , вихованці гуртка «Спортивне орієнтування» в секції «Український побут, народні ремесла, художні промисли» презентували свою роботу «Вівчарство у піснях Миколи Рошко та Івана Дудки», керівник гуртка Віталіна Стець.

У секції «Традиційне вбрання українців» з доповіддю «Закарпаття вишиване» виступила Сливка Дарина, вихованка гуртка «Пішохідний туризм», керівник гуртка Марина Шимон.

В секції «Народна архітектура та її стилі» Козаренко Анастасія, вихованка гуртка «Географічне краєзнавство» представила роботу «Сторінки історії мальовничого Хуста» , керівник гуртка Марія Келемен.

В секції «Говірка, наріччя та діалект» захищала свою роботу «Говірки села Копашнева» Бошко Мар'яна, вихованка гуртка «Пішохідний туризм» , керівник гуртка Євгенія Юсько

/Files/images/IMG-195a0e712f690c9a0785f2f650dca5df-V.jpg

Всі учасники отримали сертифікати та нагороджені грамотами за ґрунтовні дослідження та виступ в Конференції, а їхні керівники подяками. Крім того, здобуто неабиякий досвід для подальшої пошуково-дослідницької роботи та незабутні позитивні враження від спілкування в колі інтелектуалів-однодумців.

/Files/images/Конференцыя 3.jpg/Files/images/Коференція.jpg
/Files/images/IMG-da3b43c28e2dc79d7708220af478d035-V.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 149